Меню сайту

Категорії розділу
Січень [96]Лютий [13]
Березень [43]Квітень [0]
Травень [60]Червень [69]
Липень [0]Серпень [0]
Вересень [51]Жовтень [56]
Листопад [57]Грудень [43]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Братство Св. Пія Х (BY)
Братство Св. Пія Х (RU-Mos)
Братство Св. Пія Х (RU-Pet)
Una Voce Russia
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Бушкрафт
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:


Головна » Життя Святих | Церковні празники | Свята » Січень [ Додати матеріал ]

СВЯТІ ЄРМИЛ І СТРАТОНІК
27.01.2016, 11:11
Ставши 308 року римським імператором, Лікиній почав переслідувати християн. Одного дня йому донесли, що диякон на ім'я Єрмил віддавна служить Христові й висміює імператорські накази та поганських богів. Лікиній наказав негайно віднайти Єрмила і привести його до нього. Вояки застали його на молитві. Єрмил охоче віддався їм у руки.
На суді спитав його Лікиній:
— Скажи мені, чи ти християнин?
Єрмил відповів:
— Визнаю, що я не тільки християнин, але й посвячений на службу невидимому Богові диякон.
На те імператор:
— То будь і нашим богам дияконом.
Св. Єрмил засміявся і відповів:
— Я вже раз сказав тобі, що служу невидимому Богові, а не вашим видимим божкам, що самі не бачать і не знають, що це значить бути дияконом, бо вони бездушні й глухі, творива людських рук, яких треба скоріше висміювати, ніж поклонятись їм.
Розгніваний імператор наказав бити його залізом по лиці, а опісля вкинути на три дні до в'язниці з надією, що Єрмил розкається у своїй сміливості на імператорському суді. Дорогою до в'язниці св. мученик вихваляв Бога за те, що удостоїв його терпіти за Христа. Бог послав свого ангела до в'язниці, утішив і укріпив св. Єрмила такими словами: "Будь сміливий, Єрмиле, і не переставай говорити; за інше не журись, бо ти переможеш мучителя й одержиш за свою муку славний вінок".
Через три дні знову привели св. Єрмила до Лікинія, який спитав його, чи той вже розкаявся та чи принесе жертву богам, щоб вберегти себе від приготованої для нього муки. Та Христовий борець відповів відважно:
— Царю, я вже раз сказав тобі й від того не відступлю, що признаю тільки одного Бога на небі, для Нього одного живу, Йому одному жертвую себе й від Нього лише надіюсь великої допомоги.
Лікиній відповів з гнівом:
— Побачу, чи твій Бог на небі допоможе тобі!
І відразу наказав шістьом сильним воякам безпощадно бити св. Єрмила. В терпінні Святий молився: "Господи Ісусе, укріпи мене, що терплю за Тебе, щоб я міг, бувши учасником твоєї муки, стати гідним і твоєї слави". А з неба донісся голос: "Амінь, Єрмиле, за три дні скінчаться твої терпіння, і ти одержиш за них велику нагороду!"
Почувши це, слуги, мов мертві, попадали на землю, а сам імператор затремтів зі страху й наказав відвести св. Єрми­ла до в'язниці під нагляд в'язничного сторожа Стратоніка, який був таємним християнином і приятелем св. Єрмила. Він співчував його терпінням і радів його відвагою та постійністю, проте сам не мав мужності на такі муки. Коли св. Єрмил співав у в'язниці св. псалом "Господь — моє світло й моє спасіння, кого маю боятися" (Пс 26), небесне світло освітило його, й він почув голос, що заохочував його й далі надіятися на Бога.
Наступного дня Лікиній наказав знову привести св. Єрмила на суд. Там Святий заявив, що більше нічого нового не скаже, тому імператор може робити те, що задумав. Розлючений Лікиній наказав повалити його на землю й бити по животі палицями, а опісля розпороти живіт гострими кігтями. Серед тих терпінь св. Єрмил раз у раз повторював слова св. псалмів (69, 83): "Господи, прийди на поміч мені; Господи, поспіши мені помогти. Моє серце й моє хіло зраділи живим Богом".
Коли охоронець Стратонік побачив таку тяжку муку свого друга, не міг втриматись і голосно заплакав. Побачивши це, погани донесли імператорові, що, певно, й Стратонік христи­янин, бо жаліє Єрмила. Сторожа викликали до імператора. Зрозумівши, що його кінець близький, Стратонік виявив тоді сміливо, що він — друг св. Єрмила і християнин; опісля ще висловив погорду поганським божкам та прославляв одного правдивого Бога, Творця неба й землі. Озвірілий Лікиній наказав роздягнути Стратоніка і бити немилосердно пали­цями. В тяжких муках Стратонік звернувся до св. Єрмила й просив: "Молись, Єрмиле, за мене до Христа, щоб дав мені силу й постійність зберегти св. віру", а царя настановляв не поклонятись бездушним ідолам та боятися помсти правдивого Бога. Св. Стратоніка били доти, доки він від муки й обез-силення не замовк. Тоді Лікиній наказав обох вкинути разом до в'язниці, де вони кріпились св. молитвою: "Поможи нам, Боже, Спасителю наш, для слави свого імені!" (Пс 78). Під час молитви почули Божий голос і обітницю, що за терпіння жде їх завтрашнього дня вічна нагорода.
Наступного дня, коли св. Єрмил не відрікся Триста й не поклонився поганським божкам, заявивши, що він не боїться тих, які вбивають тіло, а душі не можуть убити, наказав Лікиній повісити св. Єрмила на дереві й краяти тіло ножами, а опісля засудив його на втоплення в річці Дунаю (Істрі). Такий самий присуд упав і на св. Стратоніка, коли він сказав, що не поклониться ідолам і хоче бути разом зі своїм св. другом Єрмилом. Після того привели вояки обох св. друзів на Дунай, вклали їх до сітей і вкинули у воду. Так річка прийняла разом їхні тіла, а небо — святі душі.
Третього дня знайшли побожні християни їхні тіла на березі поблизу міста Синґидона в горішній Мессіні, де з великою пошаною поховали в одному спільному гробі свч мучеників, що за життя мали спільну віру й муки за неї, а по смерті — вічне щастя в небі.

Схожі матеріали:
Переходів: 0 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Рейтинг: 0.0/0 | Теги: ЄРМИЛ, святі, СТРАТОНІК
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений
душам у чистилищі

Відправляємо:



Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті




Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2017©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.info дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.info. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.info, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика